sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Prapastia Ursului - campania de iarna 2009







Profitand de aerul caldut de afara si de inclinatia de 40 de grade a surplombelor din prapastie, am purces , in echipa cu mine insumi, ca mai mereu, la metalizarea unor rute noi si faine din Prapastie . Traseele noi sunt in zona centrala , la surplombe. In ordinea baterii lor :
  1. Zero - 1-2m in stanga imediat de fisura din Tisei. Grad estimat , 10-, 16m.
  2. Indecis - la 4 m in stanga de Tisei, intre aceste prime 2 trasee e intercalata finala de fete, cu ruginituri "long life", as zice life and death... Grad estimat, 7+, 16m.
  3. Soloist - traseu pe care l-am deschis de jos in sus, solitar, in dreapta 8m de intrarea din Tisei. Grad estimat, 8., 12m.
  4. Diedrul Suspendat - lungimea a 2-a, traseu surplombant si spectaculos, deasupra topului cu lant al traseului cu acelasi nume.Intrarea de jos a acestuia e printr-un horn situat la 5 m in stanga de Tisei. Grad estimat, 8+, 35m.
  5. Paianjanul - Primul spit e comun cu ruta din dreapta , "Spectru", apoi stanga pe tavan. Un boulder terifiant, total , si nesfarsit. Traseul e compus dintr-un tavan scurt negativ,la mijloc, intercalat de doua surplombe foarte accentuate. Trucurile de picior nu sunt posibile, cel mult acrosaj de dreptul. E unul din cele mai mari tavane din tara,cu trecere directa, nu arcada, si iese in afara cu aprox. 6-7m. Recomand muschi scheletici voluminosi , macar la plecare... La amenajare , nu am afectat ruta clasica, exceptand un piton in buza care misca rau. Restul cuielor nu afecteaza prizele din tavan, si asa rare. Per total, e una din posibilele chintesente ale dificultatii in escalada. Grad estimat 10+(sunt zgarcit), 17m.
  6. Antalya - Ruta spectaculoasa, aflata in stanga de Paianjan. Traseu de 30 m , cu 2 sectiuni dinstincte, prima , o surplomba cu miscari intinse, de forta, si a 2-a un diedru mare , de 15 m , escalada fina cu spreizuri la aderenta si prize fine, de echilibru.Cele 2 sectiuni sunt separate de o rampa (loc de odihna).Grad estimat 9/9+.

4 comentarii:

  1. Cu Horia Boian am studiat posibilitatea unui traseu in dreapta de Painajen cu ceva timp in urma. Spectru face un traveseu dreapta pina pe un fel de creasta? apoi in sus?
    felicitari
    ionut

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, Ionut,
    Imi amintesc ca de linia respectiva pomeneai la un moment dat cand eram prin Prapstie." Spectru" e o linie noua , prima in dreapta de Paianjan si top comun cu el. Apoi, urmeaza o spituire pe optarul care avea cuie vechi, unde Adi Cernea batuse un spit vechi mai demult.Urmatorul traseu in dreapta e un nouar, intercalat intre optarul vechi si muchia hornului, iesirea din el e chiar o bavareza mai rotunda, pe muchie, iar intrarea in el e boulderul ala mic de la intrare.Gasesti pe site-ul unui prieten un topo cu zonele , inclusiv asta :http://www.romaniaquest.ro/rq.php?module=Consumer_ActivityLocation&controller=Service&function=onShowDetails&service=6

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai spune si tu ceva pe blogu asta ca sa mai avem ce citi!.
    salutare de la mare (departare)

    RăspundețiȘtergere