miercuri, 30 decembrie 2020

TARAMUL CELALALT (In Memoriam GEORGE MARIS) - PREMIERA IN PERETELE VAII ALBE , 17 Septembrie 2020.

 

TARAMUL CELALALT- termen imprumutat din basmele romanesti, ce definea locul in care eroii erau supusi unor incercari , pentru a-si dovedi VREDNICIA. In acceptiunea noastra , acest  loc este arealul unde cultivam  setul de valori si principii - pe care noi , cataratorii de perete , il punem in practica cu eforturi - si uneori - cu riscuri majore …  NU in ultimul rand , acest set de valori implica dezvoltarea unui stil cat mai bun al escaladei , respectul fata de traditia zonei , insa si acceptarea propriilor limite si limitari, in vederea incercarii de a le depasi .

Traseul este dedicat memoriei prietenului nostru George Maris, plecat dintre noi catre alte “taramuri “, in acest an…


    Traseul nostru , urcat (cap de coarda –secund) , de jos in sus in Circul de Piatra al Peretelui Vaii Albe intre 13 Septembrie 2019 - 17 Septembrie 2020, este o continuare a unei tentative a trei cataratori brasoveni din anii 80, pe numele lor Dragos Ghitoc, Liviu Ghitoc si Cristi Barla .   Ruta deschisa de noi masoara 320m, in  7 lungimi de coarda ,care ,  adaugate portiunii inferioare deschise anterior , da nastere probabil celui mai lung traseu de alpinism de perete  din Romania , de sub Circul 1 al Vaii Albe pana pe Platoul Costilei (deci si peste Peretele Branei ).

Pe parcursul a 6 zile in care am deschis ruta ,in etape ,  am fost secondat de 3 cataratori , si anume : Mihai Sava , Andrei Vlad , si Ciprian Aldea .

PRIMA LUNGIME DE COARDA -  6c obbl./6c+, 45m ,secondat de Mihai Sava :

Porinind de pe brana de plecare si in Eftimie Croitoru, dar 30m mai in dreapta , accede in forma de semicerc fetzele compacte si verticale ce separa “felia” de perete dintre Eftimie si Fisura Rosie . Parcurs in mare parte vertical si compact , in care am folosit 4 ancore si 3 frienduri . Regruparea pe o brana relativ comoda , suspendata in plin perete .

                          Stabilirea R1 :


                           Mihai Sava, recuperand:

                               Mihai Sava , la plecarea pe L1:

Deschiderea Primei Lungimi de Coarda :


Mihai Sava , la post :


A DOUA LUNGIME DE COARDA   - 6c obbl./7b+, 35m, secondat de Mihai Sava :

Plecarea de pe brana mentionata in stanga de regrupare , catre o fisura – diedru abia schitata , unde am batut un piton IUS. Urmeaza o serie de pasaje impuse destul de tehnice si aeriene , protejate de ancore mai rare . Lungime mai scurta , insa verticala si cu mici pasaje surplombante si sustinute . Regrupare mai putin comoda pe un prag de stanca , aerian.


                       Mihai Sava , in R2:


Mihai, recuperand, in plin efort :


                               Pasajele sustinute ale L2:

                                       Trecerea unei surplombe :

                                               Mihai , in R1:

 

A TREIA LUNGIME DE COARDA  - 6b obbl./7a, 45m, secondat de Andrei Vlad:

Plecare in catarare de echilibru pe prize inclinate , pana la o fisura buna ce primeste mobile . Dupa depasirea ei , am montat un piton bunicel , la baza unei fete compacte . Urmeaza o sectiune de perete compact si sustinut, punctat de 3 ancore rare . Iesirea pe o brana comoda este marcata de un piton bun, intarit cu friend . Partea finala a lungimii este caracterizata de o catarare delicata , asigurata cu 2 pitoane si traverseaza o serie de placi murdare si friabile . Regrupare generoasa pe o brana buna , la baza unei fisuri .

In R3:

Friend bun:


Deschiderea L3 pe o sectiune compacta :


                                La plecarea pe L3 , mobile , apoi ancora :

                                       Andrei in R3, fericit:


A PATRA LUNGIME DE COARDA  -  6c obbl,./8a/8a+?, 60m, secondat de Andrei Vlad :

Primii 8m sunt protejati cu frienduri montate in fisura buna , urmand o secventa de fisura in diedru cu 2 pitoane bune . Un pasaj delicat si angajant ma scoate pe o fata care surplombeaza usor , marcata de prize mari la plecare. Aici se gaseste crux-ul rotpunkt al traseului , estimat pana in zona 8a+, protejat de 3 ancore mai rare . Sectiunea a doua a lungimii comporta o catarare pe o fatza usor cazuta , protejata cu mobile si un spit . Catarare usoara dar delicata . Regrupare comoda deasupra branei de la baza Hornului Negru, la 30m in stanga acestuia .

Plecarea pe L4:

                                                              Fisura buna :

Inaintea pasajului - cheie:


                                          In Crux:

Ancora binevenita :


Perspectiva catre R3 si catre secund din Crux:


Zambete ostenite :



A CINCEA LUNGIME DE COARDA  -  6b obbl./7a, 50m, secondat de Andrei Vlad :

Plecare cu pas angajant , protejat de 2 nuci offset , cu iesire pe un prag bun de stanca , unde am montat o ancora . Sectiunea mediana a lungimii este protejata de 2 frienduri , fiind un teren compact si care permite avansare rapida .Treimea finala a lungimii comporta o catarare delicata , si e protejata de un piton si doua ancore . Regrupare pe un prag de stanca , la 10 m sub Brana Mare a Costilei .

                         Plecare expusa pe L5:


Perspectiva abisala catre Circuri :


Andrei in R5:


In R5 :





A SASEA LUNGIME DE COARDA  -  6b obbl./6b, 40m, secondat de Andrei Vlad :

Lungime scurta –catararea unui pasaj surplombant protejat de nuca si piton, in traverseu si apoi sus pe friabil pana pe BMC, pe care o traversam pana ajungem la baza Peretelui Branei .

A SAPTEA LUNGIME DE COARDA – 6a+ obbl. /6b, 55m, secondat de Ciprian Aldea :

Plecare pe prize bunicele dar murdare la inceput pe un perete compact ,parcurs usor dreapta ,  pe care reusesc sa montez doua pitoane , la cate 5m distanta unul de altul . Pasaje delicate , in care trebuie sa curat mereu stanca de praf , ma scot intr-un horn unde montez o ancora (nu intra mobile bune ). Hornul e depasit sus si stanga , catre o alta fisura inainte de care montez om alta ancora . Continui escalada pe fisura amintita , protejat de 3 friendiuri bune . Ies intr-un scoc care este baza unui mic “horn final “ ce ma scoate in Platoul Bucegilor , incheind astel calatoria noastra …

                                               Catre Asaltul Final :


Primele ciocniri cu Peretele Branei :


Perspectiva din momentul Premierei :


Ciprian Aldea pe Brana Mare a Costilei (R6):

Peretele Branei :


Perspectiva superba din Peretele Branei  catre Brana Mare a Costilei si Iadul Vaii Albe :



Taramul Celalalt este o continuare a Luptei… pe care am inceput-o cu cel putin 20 de ani in urma, aceea de  a ne perfectiona incontinuu  , invatand din regulile sacre ale Neantului :

-Urca pasajele/traseul nou  de jos in sus .

-Adapteaza-te tu naturii si nu incerca sa cobori Elementele la nivelul tau . NU incerca sa supui Natura .

-Urca traseul cu cat mai putine materiale fixe , si cat mai multe asigurari mobile , folosind stanca .

-Da valoare rutei prin cat mai multa catarare libera de calitate.

-Respecta celelalte rute existente in perete .

-Incearca sa aduci un plus fata de ceea ce au facut inaintasii tai . Se numeste progres.

-Fii umil fata de ceea ce a creat Dumnezeu … cunoaste-te pe tine si impartaseste altora din invatatura ta.

 

6 comentarii:

  1. O munca imensa cu dăruire și iubire, și frumos spus,, în memoria lui George Mariș, un neînfricat zburător al munților, plecat în zbor sus printre stele! Mii de mulțumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevarat ca traseul a fost deschis cand el era in viata . Insa am simtit sa dedic eforturile si riscurile noastre , spiritului lui aventuros si liber . Multumim !

      Ștergere
  2. Felicitari Titus pentru tot ceea ce întreprinzi, pentru acest traseu extraordinar. Ești unul din puținele exemple despre ce ar trebui sa însemne alpinismul de perete și premiera în România. Ține-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alex pentru apreciere si pentru ascensiunile tale in a repeta aceste rute .

      Ștergere
  3. Multumim ca existi si ca iti exprimi potentialul cu un impact pozitiv asupra noastra, a tuturor, Titus. Asteot ziua in care sa ma intorc in forma in peretele asta cu care am crescut in orbită atatia ani in visare si sa parcurg traseele pe care ni le-ai daruit.


    Sa ne vedem cu bine.
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere , prin a continua sa fac ceea ce am inceput , cu multi ani in urma. Sa ne vedem cu bine , Raluca , si multumesc !

      Ștergere