sâmbătă, 8 ianuarie 2022

Santinela Claii (Bucegi) - Zona nou deschisa de escalada sportiva .

        In turele mele in zona Jepilor , fie ca e vorba de Drumul Schiel , Braul lui Raducu sau Valea Comorilor am observat un sistem de pereti in zona joasa a Claii Mari , pe care am reusit sa-i vizitez in toamna anului trecut (2021). Dintre acesti pereti , un turn cu orientari sud si vest mi-a atras atentia, in special prin accesul scurt si usor din Busteni (45 min. de la masina ), roca de buna calitate si perspectiva amenajarii unor rute de escalada sportiva in conglomerat (de care este mare nevoie). Ca o paranteza , catararea rotpunkt in conglomerat difera mult de cea pe calcar . Desi aparent sunt prize multe , foarte putine sunt utile . Lucru care are un cuvant greu de spus in tehnicitatea abordarii si in anduranta . 

         Revenind in zona , alaturi de Cipi Aldea, care m-a sustinut  si la alte proiecte importante si ajutat la carat echipament si filat  si Silvia Murgescu, am transportat materiale  la perete , la finalul lui octombrie  si am reusit si amenajarea primelor doua rute , cele din dreapta fetzei sudice . In urmatoarele doua luni,  cu o munca sustinuta,  am amenajat in total 10 trasee totalizand 400m, 5 pe sectorul sudic ,
 5 pe sectorul vestic, cu  lungimi intre 30-50m.                                                                                                                               

Cu Cipri Aldea , la instalarea atelierelor :

In plin proces de amenajare:



      In unele zile , m-au insotit si Adi Cernea , Robert Rusen si sotii Draghici , si au si incercat dintre trasee . Pentru fiecare dintre aceste rute nou amenajate , a fost necesara o zi de munca , cu tot ce comporta ea . Materielele neconsumabile (cele in afara ancorelor si acumulatorilor ) m-au asteptat cuminti la baza peretelui , in saci de nailon . 

Perspectiva este magnifica :


    Sectorul Sud :

    Traseele din sectorul sudic nu au top intermediar, fiind necesara o coarda de minim 70 m, dar cel mai bine de 80 (cu nod la capat) . Baza peretelui fiind o brana mai inclinata , am montat si spituri pentru ancorarea filatorului . Un beta-stick nu strica , fiind vorba de trasee noi . Dificultatile din acest sector sunt estimate  intre 6b+/7b.

 

1.    Noul Iuda , 35m, top unic, gr. 7+/8- (6c).

2.    Vitamina C , 38m, top unic , gr. 8 (7a).

3.    Corvus Corax , 40m, top unic, comun cu tr. nr.2, gr. 8+ (7b).

4.    Dopamina , 32m, top unic , gr. 8-/8 (7a).

5.    Endorfina , 30m, top unic ,  gr.8+ (7a+).

TOPO SUD:




    Sectorul Vest :

    Sectorul vestic contine trasee mai grele , cu top intermediar . Peretele vestic este compus din doua sectiuni, prima un perete de 18 m, apoi un prag - urmat de inca un perete de 25m. Acest sector contine si zone surplombante .  Sunt amenajate aici 5 trasee (care vor fi completate cu variante eventual), cu lungimi de 40-50m, topuri intermediare , dificultati estimate intre 7a-8a+. 


6.     Caporalul Securila , 45m, 2 sectiuni .

7.    Vechea Garda , 45m, 2 sectiuni .

8.    Made in Romania , 43m, 2 sectiuni.

9.    Surprize pe prize , 40m, 2 sectiuni.

10.    Urlet Impietrit , 40m, 2 sectiuni . 

TOPO VEST:



        Mi-am dorit mult sa pot deschide o zona de catarare sport in conglomerat , intr-o zona linistita , uscata si accesibila . Sectorul sudic nu se infiltreaza dupa ploi . Zona este foarte atractiva in special in toate sezoanele , deci  si iarna , daca sunt conditii. 


        Intentionez sa extind amenajarile in peretele din dreapta turnului (santinelei), cel de dincolo de valcel , si in acest perete sa amenajez , in partea stanga , cateva trasee de trad , pe niste fisuri evidente (ramane de vazut calitatea stancii pentru asta ). 

        ACCES : Din Busteni se urca pe drumul forestier de Valea Jepilor , cel de pe langa telecabina . La intrarea in padure , se urca pe drumul Schiel (cel de Piatra Arsa), pana dupa Vinclu . La 50m de traversarea Vaii Comorile Claii , se urca pe versantul din dreapta intr-o serpentina scurta prin padure (nemarcat), apoi catre stanga 100m, pana la identificarea unei banci de gresie sub un perete (Banca Reginei). Imediat in stanga acestui punct , este un valcel pe care se urca inca 7 minute pana la perete (un turn de 60m, caracteristic). Exista si un acces mai direct , de la cca 12m de intrarea in firul vaii Comorile Claii catre dreapta pe versant urmand un hatas abia conturat (veche poteca) se ajunge direct la Banca Reginei .

      Cu finalizarea acestei etape de proiect de escalada , nutresc si speranta ca se vor bucura cat mai multi cataratori de experiente bune in aceste trasee date fiind particularitatea rocii si accesul rapid in zona .

RECOMANDARE : A se folosi o coarda de 70-80m , cu nod la capat, pentru evitarea posibilelor accidente la filat . O casca este binevenita pentru filator ; se pot disloca roci, desi traseele sunt curatate de pietre friabile grosiere. O perie pentru prize si un beta-stick sunt utile echipei . 

6 comentarii: