duminică, 9 octombrie 2022

Zona nou deschisa de escalada sportiva langa Busteni - Urlatorile Claii .

 



      Dupa cum am publicat intr-o postare anterioara , http://titusgontea.blogspot.com/2022/01/santinela-claii-bucegi-zona-nou.html, interesele si actiunile mele de amenajare de zone noi s-au focusat in acest an pe peretii de conglomerat din apropierea orasului Busteni , pereti situati la jumatate de ora de mers de la masina , respectiv de la intrarea pe Valea Jepilor .  

AVANTAJE  : - Pereti cu acces usor , ca timp de urcat (30-40 min) si accesibilitate a approach-ului .

                 - Escalada sportiva amenajata pe conglomerat de buna calitate . 

                 - Stanca uscata chiar si dupa ploi serioase , zona frumoasa si insorita tot timpul zilei , perspectiva ampla si luminoasa asupra Vaii Prahovei .

                 - Trasee de lungimi medii si lungi (15-50m), si dificultati intre 6a+ si gradul 8 francez . 

POVESTE  :   Chemarea de a dezvolta catararea pe stanca folosindu-mi imaginatia, instinctul si experienta nu m-a parasit , din fericire , niciodata . Urmand acest filon de energie , am vizitat acesti pereti de inaltimi de 50-100m din zona Busteni , din apropierea Drumului Schiel (trecand de Vinclu , ne abatem dreata cu putin inainte de intersectia cu Valea Comorile Claii) , studiindu-i si descoperindu-le potentialul generos pentru escalada . In prima faza a derularii proiectului am fost insotit si sprijinit fizic si moral de Ciprian Aldea (Busteni), si de Silvia Murgescu (Silvique), instaland astfel primul "atelier" , in Santinela Claii . Intrucat accesul de sus ar fi fost prea complicat , am urcat prima ruta cap de coarda , la artificial , pentru instalarea corzilor fixe. In cea de-a doua etapa , in Peretele Urlatorilor ( separat de un valcel abrupt de Satinela ), am purces la drum sprijinit tot de Ciprian Aldea , pentru a instala primele corzi fixe. 

LOGISTICA : Pentru amenajarea celor 35 de rute din acesti pereti , am muncit singur 23 de zile in decursul intervalului oct.2021 - sept.2022 , in conditii climatice diverse : soare , ploaie , canicula , ger . Am folosit consumabile : in jur de 500 de ancore . Am instalat acces prin cablu de otel zincat plastifiat si lant , fixate in spituri , de zeci de metri . Am utilizat corzi fixe in cuantum de cca 300 m.   Costurile consumabilelor , fara sa pun la socoteala carburantul  munca,si materialele auxiliare  se ridica la peste  echivalentul  a 1000 de euro , bani platiti din buzunarul propriu . 

OBIECTIV : Accesul rapid din Busteni si confoguratia si expunerea sudica si uscata a acestor pereti recomanda zona pentru un antrenament consistent in escalada sport in conglomerat , ca treapta de plecare in pregatirea pentru altfel de asensiuni : catararea in teren de aventura in conglomerat , sau pur si simplu dezvoltarea abilitatilor in escalada sport pe acest tip special de roca . Accesul rapid din Busteni se preteaza pentru antrenamente in zilele mai scurte , specifice sezoanelor intermediare sau chiar sezonului rece . 

RECOMANDARI : A se utiliza o coarda de cel putin dublul traseului in lucru, cu nod la capat . A se purta casca , pentru filator . A se avea la indemana un beta-stick si o periuta , fiind vorba de trasee noi. 

 Zona se subamparte in cei doi pereti mentionati , Santinela si Peretele , fiecare avand doua , respectiv 3 Sectoare distincte : 

   SANTINELA CLAII

       Sectorul Sud :

    Traseele din sectorul sudic nu au top intermediar, fiind necesara o coarda de minim 70 m, dar cel mai bine de 80 (cu nod la capat) . Baza peretelui fiind o brana mai inclinata , am montat si spituri pentru ancorarea filatorului .. Dificultatile din acest sector sunt  intre 6c /7b.


          1.    Copacul Vietii , 20m, top unic, P.

2.    Imbratisarea lui  Iuda , 35m, top unic, gr. 7+/8- (6c).

3.    Vitamina C , 38m, top unic , gr. 8 (7a).

4.    Corvus Corax , 40m, top unic, comun cu tr. nr.2, gr. 8+ (7b).

5.    Dopamina , 32m, top unic , gr. 8-/8 (7a).

6.    Endorfina , 30m, top unic ,  gr.8+ (7a+).

TOPO SUD:






    Sectorul Vest :

    Sectorul vestic contine trasee mai grele , cu top intermediar . Peretele vestic este compus din doua sectiuni, prima un perete de 18 m, apoi un prag - urmat de inca un perete de 25m. Acest sector contine si zone surplombante .  Sunt amenajate aici 5 trasee (care vor fi completate cu variante eventual), cu lungimi de 40-50m, topuri intermediare , cu dificultati mai mari decat in sectorul Sud.


7.     Caporal Securila, ordonati !  45m, 2 sectiuni .

8.    Vechea Garda , 45m, 2 sectiuni .

9.    Made in Romania , 43m, 2 sectiuni.

10.    Surprize pe prize , 40m, 2 sectiuni., prima este gr 8 (7a).

11. Urlet Impietrit , 40m, 2 sectiuni , prima este gr. 9- (7b+). 


TOPO VEST:



PERETELE URLATORII :  Curprinde 3 Setoare : 







           1.PARTER : 8 Rute de fata verticala si usor surplombanta . De la dreapta la stanga : 

1. Satamatron Incarnatus   , 35m, P.

2. Dom' Meschin   ,35m, P.

3. Periuta cu Burghiu  ,35m,P.

4. Mercenaris  Masticans   .35m, P.

5. Fiti Blestamati !  , 22m, P.

6. Mic si de Nimic   .28m,P

7. In Nomine Impostorvs    .24m, P.

8. Sculptorvs Nullus  . 20m,P.


2.ETAJUL 1 : 10 Rute de surplomba si fatza cu diferite inclinatii. De la stanga la dreapta: 

1. Zenit . 36m, 6c+.

2. Stereo Love , 20m, 7a.

3. Mono Power, 17m, P.

4. Conglomerratus Maximus, 25m, P.

5. Yammstein  ,17m, 9- (7b).

6. Scoala de Antitalente , 24m, P.

7. Praf in Ochi  6+ (6a+)-prima parte ,  23m.

8. Tabla de Sah , 24m, 9- (7b+).

9. Pacat Impotriva Departelui  . 22m, P

10. Capcana   , 15m, P.


3.Etajul 2: 6 Rute de fatza de diferite inclinatii . De la dreapta la stanga :

1. Muza si Calauza , 22m, 6c.

2. Cocallars from Rapell ,  20m, P.

3. Deschis la minte , 20m, P.

4. Forta ca o Torta , 18m, P.

5. Multi Piciul , 50m, 2 sectiuni , P.

6. Vocea Urlatorilor ,50m, 2 sectiuni ,P.


2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Trasee prea usoare nu sunt (inca , cel putin), in toate sectoarele este cate ceva usurel , de ex. la Et.1 , Praf in ochi -6a+, Zenit 6c+ . Majoritatea sunt de dif. medii si mai mari , intre 7a/7c+. Cateva si peste . Raspunsul meu este relativ , intrucat putine trasee sunt catarate momentan.

      Ștergere