Dupa ce am urcat o ruta trad noua in Turnul Nordic din Cioranga , alaturi de Vasile Dumitrica in noiembrie 2019, am intrevazut si alte posibilitati de a urca rute integral pe protectii mobile in acest perete interesant . Situat frontal pe dreapta , cum urci Canionul Cioranga, la zece minute de Brau , acest perete masoara aprox. 170 m si este brazdat de numeroase fisuri orientate oblic stanga , ce-i dau un aspect caracteristic . Alaturi de Costel Cojanu , am descins la baza lui , pe 30 aug , incarcati cu cele trebuincioase unei asemenea ascensiuni :
- 2 semicorzi gemene Beal Gully
-17 bucle echipate
- set complet frienduri rock empire flexor ; frienduri BD 0.75-5/cate 1 buc ; frienduri Kong nr . 2,3,4/cate 1 buc .
- set nuci DMM alloy offsets.
- set tricam Camp.
- anouri, cordelina , cordelina kevlar , carabiniere cu siguranta .
Poveste si descriere :
Tinta noastra era un sistem de hornuri si fisuri foarte clare de la mare distanta , care mi-au atras atentia si in toamna trecuta , in dreapta rutei trad "Toteme si Blesteme ".-https://vogdan.blogspot.com/2019/11/toteme-si-blesteme-premiera-trad.html
Prima lungime de coarda :
Din punctul de la baza peretelui, situat 5m in dreapta firului vaii , pornesc pe un traverseu ascendent dreapta , pe teren usor , catre baza unui horn mare , de zeci de metri , foarte vizibil . Intrand in el, continui catararea pe prize surprinzator de bune , uscate si solide , pe dificultate moderata ,cand ramonaj , cand folosind fatza din stanga , insa fara posibilitatea de a monta protectii . Gasesc totusi doua plasamente bune , la jumatatea hornului (20 m de la plecare ), unde montez un BD 5 si un tricam. Continui escalada pe o placa din stanga , apoi prind un sistem de fisuri clare , catarare frumoasa pe placi solide , unde pun inca 3 piese solide . Fisura clara ma conduce in bavareza usor stanga intr-un loc propice regruparii, aproape de intinderea corzilor . Lungimea masoara 55m, si am cotat-o VI + / R3.
Prima protectie :
A doua lungime de coarda :
Din regrupare , execut un traverseu usor dreapta , cam 5m , unde gasesc loc bun ptr friend . Am 3 fisuri ptr a urca , la alegere . Merg pe cea din centru , pe un parcurs vertical, fara a putea insa pune mobile . Ajutat de o clepsidra , prind o branita ce ma scoate dreapta intr-un brau mare , ce incinge peretele la jumatate , unde fac jonctiunea cu R2 din "Toteme" , si regrupez la un bot solid de stanca , situat la baza unui horn mare . Lungimea masoara 35m si am cotat-o V+/R2.
Plecarea pe a doua :
A treia lungime de coarda :
Este lungimea cea mai compacta si mai dificila din traseu . Pe hornul clar anterior mentionat , pornesc in catarare in opozitie, fara protectii . Dupa 10m reusesc sa montez ceva . Continui o escalada foarte delicata , cu grija de a ocoli niste bolovani instabili (ulterior eliminati de secund). Hornul se incheie dupa 20 m , pe un prag mare , cu iarba . De aici escalada ar putea avea doua variante - fisura clara dar mult spre dreapta , sau fatza de deasupra , usor stanga , neprotejata . Aleg fatza , incurajat de praguri de stanca solida . Reusesc sa montez un friend , apoi inca unul , protectii foarte bune insa distantate . Incerc sa imi menajez fortele , stiind ca o incercare esuata de a plasa mobile consuma foarte mult timp si energie . Incerc sa fiu cat mai eficient . Ma situez deja sub o fisura - arcada caracteristica , un contrafort impresionant . Accesul il fac nu prin dreapta , nu prind fisura de jos, ci continui escalada de fatza , pe stanca si prize solide , pana la niste pragute unde pierd multa energie si timp sa montez frienduri solide , pentru a ataca pasajul-cheie al traseului - o bavareza clara cu o fatza spalata la picioare . Cateva miscari executate cu mare atentie ma scot intr-o portiune mai usoara , care primeste protectii . Inca zece metri de fisura -diedru , si stabilesc locul pentru R3, la 15 m sub creasta . Lungimea masoara 55m, cotata VII-/R4.
In R3:
A parta lungime de coarda :
Din hornuletul unde ne gasim , continui escalada pe teren mai usor , pe placi fisurate pana in creasta , care este friabila si fac o traversare cu delicatete pe braul cu iarba si jnepeni ce marcheaza finalul peretelui, pana la copacelul de rapel din "Toteme". Locul de belvedere este superb, savuram momentul si admiram perete Cioranga , peretii ce strajuiesc Canionul , si departarile . Am avut umbra toata ziua (o binefacere), saracile echipe din Bondar sau Lespezile Lirei au stat in soare mereu.... Lungimea masoara 30m si e cotata V+/R2.
Finalul L4:
Retragerea se poate face prin rapel pe linia de retragere din "Toteme" , descrisa de Vasile Dumitrica in articolul cu traseul-vezi schita pe poza.
Ca o impresie asupra traseului ... Ruta de grad mic insa de angajament mare , pe o roca superba(peste asteptarile mele cu mult) , mai greu de protejat insa foarte pretabila escaladei libere , unde fantezia si jocul , algoritmul in alegerea prizelor joaca un rol esential . Traseul , catarat in 4 ore ,rotpunkt si integral pe mobile , este una din reprezentarile conceptului conform careia catararea de perete inseamna si altceva decat pur grad sau fitness steril. Adica implicare , fantezie , concentrare ,orientare , experienta in gestionarea pericolului ,si protectii , tehnica , viziune , atitudine , stil.
De ce numele "Catrene si Dileme "? Traseul .... este o strofa , patru versuri, patru lungimi . Asimetrice .... 1 cu 3 mai lungi si mai grele , 2 cu patru mai scurte . In Natura , exista rima , muzica si poezie . Nu doar in Universul Uman . Dilema ... s-a manifestat des in alegerea directiei ... daca sa raman in horn , sau sa ies pe fetze . M-am bucurat de sustinerea si compania lui Costel Cojanu , om al locului si un veteran in alpinism . Si m-am bucurat ca am trecut pe acolo , fara a lasa urme ( metalice ) ale trecerii noastre .