luni, 27 decembrie 2010

Prapastia Ursului - campania de iarna 2010













Infruntand aerul geros , am purces la noi amenajari in Prapastia Ursului, reusind , in 4 zile de batut, sa stabilesc 8 noi trasee , in zona centrala a falezei, la "paianjan". Am fost ajutat la echipament de Alex si Vladimir, care au mai umanizat atmosfera cu un foc de lemne. Patru din traseele stabilite sunt de surplomba accentuata, iar alte patru , de fatza, dupa cum urmeaza :

  1. Dark Side , 16m, gr. 9+? - Ruta cu plecare in stanga cativa m de "Paianjan", pe o surplomba neagra la 60 de grade , trecere deasupra pe o rampa, apoi fatza surplombanta cu pas inainte de top.

  2. Vidul ne e Martor ! , 16m, gr. 9? - intrarea e comuna cu cuiele din Paianjan, apoi drept in sus usor stanga, trecere de surplomba si continuare pe un diedrdu dificil, cu crux, urmat de rampa usoara si top.

  3. Fatal Error , 10m, gr. 9? - ruta scurta dar aspra, urmeaza linia unei muchii surplombante accentuat, in dreapta de Triunghi Albastru. Miscari succesive de deadpoint, acrosaje de picior.Traseu tipic de bouldering.

  4. Rotpunktator , 17m, gr.10? - traseu de fatza, imediat in dreapta de "Tisei", fin si sustinut, cu pas la mijloc , putine locuri de odihna, prize abia schitate, alveole in a 2-a jumatate.

  5. Incepator , 9m, gr.7/7+? - ruta de fatza , scurta , plecare usoara si pas inainte de top.
Dekadentor , 34m, gr 9+? - in continuarea traseului finala de concurs , in stanga de "Antalya", intersecteaza lungimea a 2-a din "Paianjan".O fatza tehnica, ce se aspreste in ultima parte.

Plastic Wars , 30m, gr 10-? , ca o varianta de la jumatatea lui "Antalya", pe fatza din stanga marelui diedru.Zona cea mai dificila e in portiunea finala.

Egocentrist , 22m, gr. 10+? , o continuare drept in sus, pe muchia surplombanta si foarte dificila a tr. de "finala", ruta extrem de sustinuta si surplombanta , cu pasajele tari precedate de 9- -ul traseului de intro(pana la primul top).

vineri, 12 noiembrie 2010

The Flames of the End -Tavanul "tare"-Postavaru.

Un alt filmulet cu tavanul din Postavaru, alt unghi si alt traseu, la fel de spectaculos, "The Flames of the End", gr. 9- :

Traseul Central (Solomon) - Prima ascensiune rotpunkt

Un reper in materie de rute clasice din jurul Brasovului, ce a asteptat multi ani sa fie eliberat din stransoarea trasului de pitoane -Centralul . L-am parcurs atat vara cat si iarna, in echipa sau solitar, pe ploaie sau ninsoare, chiar si in nocturna... ce a lipsit pana acum , o parcurgere rotpunkt. Multumesc Alex si Vanda pt filari&filmari. Vezi video, chiar la premiera:

duminică, 26 septembrie 2010

Faleza Fortei - Piatra Mare










O noua faleza cu un aspect unic in zona s-a deschis curand in Piatra Mare. Situata in zona Prapastiei Ursului, in amonte 150m de acesta, exact in dreapta de marcajul triunghi albastru ce duce catre Drumul Familiar, peretele contine momentan 9 trasee , amenajate de mine in vara lui 2010, in pauza dintre ploi , sau chiar pe durata ploilor...Traseele existente sunt verticale , pana la surplombant accentuat, cu prize rotunjite, practic succesiuni de alveole mari pana la fisuri. Traseele sunt echipate cu ancore hilti si topuri dublate cu lant. Desi sunt scurte, avand in medie 7 asigurari, sunt intense , mai ales in zona de surplomba , cu pasi duri de bouldering .Expunerea e vestica , in zilele calde de vara peretele este umbrit aproape in intregime. Sursa de apa e la 10m de perete , si zona de la baza e plata. Traseele , de la stanga la dreapta :


1. Biceraptor, P, 9+?

2. Avid de Vid , P, 9?

3. Interviu cu Belzebut , P, 9?

4. Foc Incrucisat , P, 9?

5. Stea Cazatoare , P, 10-?

6. Artele Intunecimii , P, 10-?

7. Pumping Iron , 8+.

8. Pussy Driver , 8.

9. Formula Spaimei , P , 9+?

duminică, 29 august 2010

Alpinism - Mizantrotheosis - 2010








Dupa un sezon destul de "sterp" in iesiri la munte , cu ploi ce m-au impins la limita suportabilului, am revenit in Costila la ceva trasee de acomodare cu Peretii, unele mai usoare , altele mai serioase, culminand pe 22-23 august cu deschiderea unei rute noi , de 2 lungimi , in Tancul Mic.
Insotit de Catalin Padure(Batranu), am descins pe brana de la la baza viitorului traseu, situata in stanga de Suzana. Intentia mea era sa parcurg fatza compacta de conglomerat pana in Hermann Buhl, dupa care aveam sa trec deasupra si sa ies in varful tzancului. Dupa 5 ore foarte tensionate si intense, am reusit sa deschid prima lungime, de 40m, cu 8 asigurari fixe, un piton si sapte spituri, pe pasaje uneori destul de lungi si dificile , cu prize abia schitate, mai ales la picioare. Daca prima lungime are aspect de fatza compacta cu asigurari rare dar solide, a doua lungime care mi-a consumat tot cam 5 ore , are un aspect mult mai "clasic", prima parte fiind diedrul de la plecarea pe ultima lungime din H.Buhl, expus si usor surplombant la final, cu o stanca ceva mai murdara, deasupra avand fetze mai compacte si curate , iar traseul se abate usor oblic dreapta catre un copacel suspendat, iar apoi sus si iar dreapta, cu mici pasaje verticale mai expuse. Finalul acestei lungimi de inca 40m este pe varful tzancului , de unde l-am asigurat pe Batranu la niste jnepeni grosi(in acelasi punct unde dinspre dreapta vine alta ruta deschisa de noi aici, Abyssus Inexpugnabilis) . Oboseala accentuata de la final nu a afectat satisfactia reusitei, si am ramas sa contemplam cateva momente panorama superba din varf, in special cu peretii Costilei si Vulturilor. Vremea a tinut cu noi, fara sa avem nici o picatura de ploaie dar nici soare foarte intens.
Alta prezentare si poze cu noul traseu, la :

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Prapastia Ursului - campania de iarna 2009







Profitand de aerul caldut de afara si de inclinatia de 40 de grade a surplombelor din prapastie, am purces , in echipa cu mine insumi, ca mai mereu, la metalizarea unor rute noi si faine din Prapastie . Traseele noi sunt in zona centrala , la surplombe. In ordinea baterii lor :
  1. Zero - 1-2m in stanga imediat de fisura din Tisei. Grad estimat , 10-, 16m.
  2. Indecis - la 4 m in stanga de Tisei, intre aceste prime 2 trasee e intercalata finala de fete, cu ruginituri "long life", as zice life and death... Grad estimat, 7+, 16m.
  3. Soloist - traseu pe care l-am deschis de jos in sus, solitar, in dreapta 8m de intrarea din Tisei. Grad estimat, 8., 12m.
  4. Diedrul Suspendat - lungimea a 2-a, traseu surplombant si spectaculos, deasupra topului cu lant al traseului cu acelasi nume.Intrarea de jos a acestuia e printr-un horn situat la 5 m in stanga de Tisei. Grad estimat, 8+, 35m.
  5. Paianjanul - Primul spit e comun cu ruta din dreapta , "Spectru", apoi stanga pe tavan. Un boulder terifiant, total , si nesfarsit. Traseul e compus dintr-un tavan scurt negativ,la mijloc, intercalat de doua surplombe foarte accentuate. Trucurile de picior nu sunt posibile, cel mult acrosaj de dreptul. E unul din cele mai mari tavane din tara,cu trecere directa, nu arcada, si iese in afara cu aprox. 6-7m. Recomand muschi scheletici voluminosi , macar la plecare... La amenajare , nu am afectat ruta clasica, exceptand un piton in buza care misca rau. Restul cuielor nu afecteaza prizele din tavan, si asa rare. Per total, e una din posibilele chintesente ale dificultatii in escalada. Grad estimat 10+(sunt zgarcit), 17m.
  6. Antalya - Ruta spectaculoasa, aflata in stanga de Paianjan. Traseu de 30 m , cu 2 sectiuni dinstincte, prima , o surplomba cu miscari intinse, de forta, si a 2-a un diedru mare , de 15 m , escalada fina cu spreizuri la aderenta si prize fine, de echilibru.Cele 2 sectiuni sunt separate de o rampa (loc de odihna).Grad estimat 9/9+.