miercuri, 30 decembrie 2020

TARAMUL CELALALT (In Memoriam GEORGE MARIS) - PREMIERA IN PERETELE VAII ALBE , 17 Septembrie 2020.

 

TARAMUL CELALALT- termen imprumutat din basmele romanesti, ce definea locul in care eroii erau supusi unor incercari , pentru a-si dovedi VREDNICIA. In acceptiunea noastra , acest  loc este arealul unde cultivam  setul de valori si principii - pe care noi , cataratorii de perete , il punem in practica cu eforturi - si uneori - cu riscuri majore …  NU in ultimul rand , acest set de valori implica dezvoltarea unui stil cat mai bun al escaladei , respectul fata de traditia zonei , insa si acceptarea propriilor limite si limitari, in vederea incercarii de a le depasi .

Traseul este dedicat memoriei prietenului nostru George Maris, plecat dintre noi catre alte “taramuri “, in acest an…


    Traseul nostru , urcat (cap de coarda –secund) , de jos in sus in Circul de Piatra al Peretelui Vaii Albe intre 13 Septembrie 2019 - 17 Septembrie 2020, este o continuare a unei tentative a trei cataratori brasoveni din anii 80, pe numele lor Dragos Ghitoc, Liviu Ghitoc si Cristi Barla .   Ruta deschisa de noi masoara 320m, in  7 lungimi de coarda ,care ,  adaugate portiunii inferioare deschise anterior , da nastere probabil celui mai lung traseu de alpinism de perete  din Romania , de sub Circul 1 al Vaii Albe pana pe Platoul Costilei (deci si peste Peretele Branei ).

Pe parcursul a 6 zile in care am deschis ruta ,in etape ,  am fost secondat de 3 cataratori , si anume : Mihai Sava , Andrei Vlad , si Ciprian Aldea .

PRIMA LUNGIME DE COARDA -  6c obbl./6c+, 45m ,secondat de Mihai Sava :

Porinind de pe brana de plecare si in Eftimie Croitoru, dar 30m mai in dreapta , accede in forma de semicerc fetzele compacte si verticale ce separa “felia” de perete dintre Eftimie si Fisura Rosie . Parcurs in mare parte vertical si compact , in care am folosit 4 ancore si 3 frienduri . Regruparea pe o brana relativ comoda , suspendata in plin perete .

                          Stabilirea R1 :


                           Mihai Sava, recuperand:

                               Mihai Sava , la plecarea pe L1:

Deschiderea Primei Lungimi de Coarda :


Mihai Sava , la post :


A DOUA LUNGIME DE COARDA   - 6c obbl./7b+, 35m, secondat de Mihai Sava :

Plecarea de pe brana mentionata in stanga de regrupare , catre o fisura – diedru abia schitata , unde am batut un piton IUS. Urmeaza o serie de pasaje impuse destul de tehnice si aeriene , protejate de ancore mai rare . Lungime mai scurta , insa verticala si cu mici pasaje surplombante si sustinute . Regrupare mai putin comoda pe un prag de stanca , aerian.


                       Mihai Sava , in R2:


Mihai, recuperand, in plin efort :


                               Pasajele sustinute ale L2:

                                       Trecerea unei surplombe :

                                               Mihai , in R1:

 

A TREIA LUNGIME DE COARDA  - 6b obbl./7a, 45m, secondat de Andrei Vlad:

Plecare in catarare de echilibru pe prize inclinate , pana la o fisura buna ce primeste mobile . Dupa depasirea ei , am montat un piton bunicel , la baza unei fete compacte . Urmeaza o sectiune de perete compact si sustinut, punctat de 3 ancore rare . Iesirea pe o brana comoda este marcata de un piton bun, intarit cu friend . Partea finala a lungimii este caracterizata de o catarare delicata , asigurata cu 2 pitoane si traverseaza o serie de placi murdare si friabile . Regrupare generoasa pe o brana buna , la baza unei fisuri .

In R3:

Friend bun:


Deschiderea L3 pe o sectiune compacta :


                                La plecarea pe L3 , mobile , apoi ancora :

                                       Andrei in R3, fericit:


A PATRA LUNGIME DE COARDA  -  6c obbl,./8a/8a+?, 60m, secondat de Andrei Vlad :

Primii 8m sunt protejati cu frienduri montate in fisura buna , urmand o secventa de fisura in diedru cu 2 pitoane bune . Un pasaj delicat si angajant ma scoate pe o fata care surplombeaza usor , marcata de prize mari la plecare. Aici se gaseste crux-ul rotpunkt al traseului , estimat pana in zona 8a+, protejat de 3 ancore mai rare . Sectiunea a doua a lungimii comporta o catarare pe o fatza usor cazuta , protejata cu mobile si un spit . Catarare usoara dar delicata . Regrupare comoda deasupra branei de la baza Hornului Negru, la 30m in stanga acestuia .

Plecarea pe L4:

                                                              Fisura buna :

Inaintea pasajului - cheie:


                                          In Crux:

Ancora binevenita :


Perspectiva catre R3 si catre secund din Crux:


Zambete ostenite :



A CINCEA LUNGIME DE COARDA  -  6b obbl./7a, 50m, secondat de Andrei Vlad :

Plecare cu pas angajant , protejat de 2 nuci offset , cu iesire pe un prag bun de stanca , unde am montat o ancora . Sectiunea mediana a lungimii este protejata de 2 frienduri , fiind un teren compact si care permite avansare rapida .Treimea finala a lungimii comporta o catarare delicata , si e protejata de un piton si doua ancore . Regrupare pe un prag de stanca , la 10 m sub Brana Mare a Costilei .

                         Plecare expusa pe L5:


Perspectiva abisala catre Circuri :


Andrei in R5:


In R5 :





A SASEA LUNGIME DE COARDA  -  6b obbl./6b, 40m, secondat de Andrei Vlad :

Lungime scurta –catararea unui pasaj surplombant protejat de nuca si piton, in traverseu si apoi sus pe friabil pana pe BMC, pe care o traversam pana ajungem la baza Peretelui Branei .

A SAPTEA LUNGIME DE COARDA – 6a+ obbl. /6b, 55m, secondat de Ciprian Aldea :

Plecare pe prize bunicele dar murdare la inceput pe un perete compact ,parcurs usor dreapta ,  pe care reusesc sa montez doua pitoane , la cate 5m distanta unul de altul . Pasaje delicate , in care trebuie sa curat mereu stanca de praf , ma scot intr-un horn unde montez o ancora (nu intra mobile bune ). Hornul e depasit sus si stanga , catre o alta fisura inainte de care montez om alta ancora . Continui escalada pe fisura amintita , protejat de 3 friendiuri bune . Ies intr-un scoc care este baza unui mic “horn final “ ce ma scoate in Platoul Bucegilor , incheind astel calatoria noastra …

                                               Catre Asaltul Final :


Primele ciocniri cu Peretele Branei :


Perspectiva din momentul Premierei :


Ciprian Aldea pe Brana Mare a Costilei (R6):

Peretele Branei :


Perspectiva superba din Peretele Branei  catre Brana Mare a Costilei si Iadul Vaii Albe :



Taramul Celalalt este o continuare a Luptei… pe care am inceput-o cu cel putin 20 de ani in urma, aceea de  a ne perfectiona incontinuu  , invatand din regulile sacre ale Neantului :

-Urca pasajele/traseul nou  de jos in sus .

-Adapteaza-te tu naturii si nu incerca sa cobori Elementele la nivelul tau . NU incerca sa supui Natura .

-Urca traseul cu cat mai putine materiale fixe , si cat mai multe asigurari mobile , folosind stanca .

-Da valoare rutei prin cat mai multa catarare libera de calitate.

-Respecta celelalte rute existente in perete .

-Incearca sa aduci un plus fata de ceea ce au facut inaintasii tai . Se numeste progres.

-Fii umil fata de ceea ce a creat Dumnezeu … cunoaste-te pe tine si impartaseste altora din invatatura ta.