duminică, 9 octombrie 2022

Zona nou deschisa de escalada sportiva langa Busteni - Urlatorile Claii .

 



      Dupa cum am publicat intr-o postare anterioara , http://titusgontea.blogspot.com/2022/01/santinela-claii-bucegi-zona-nou.html, interesele si actiunile mele de amenajare de zone noi s-au focusat in acest an pe peretii de conglomerat din apropierea orasului Busteni , pereti situati la jumatate de ora de mers de la masina , respectiv de la intrarea pe Valea Jepilor .  

AVANTAJE  : - Pereti cu acces usor , ca timp de urcat (30-40 min) si accesibilitate a approach-ului .

                 - Escalada sportiva amenajata pe conglomerat de buna calitate . 

                 - Stanca uscata chiar si dupa ploi serioase , zona frumoasa si insorita tot timpul zilei , perspectiva ampla si luminoasa asupra Vaii Prahovei .

                 - Trasee de lungimi medii si lungi (15-50m), si dificultati intre 6a+ si gradul 8 francez . 

POVESTE  :   Chemarea de a dezvolta catararea pe stanca folosindu-mi imaginatia, instinctul si experienta nu m-a parasit , din fericire , niciodata . Urmand acest filon de energie , am vizitat acesti pereti de inaltimi de 50-100m din zona Busteni , din apropierea Drumului Schiel (trecand de Vinclu , ne abatem dreata cu putin inainte de intersectia cu Valea Comorile Claii) , studiindu-i si descoperindu-le potentialul generos pentru escalada . In prima faza a derularii proiectului am fost insotit si sprijinit fizic si moral de Ciprian Aldea (Busteni), si de Silvia Murgescu (Silvique), instaland astfel primul "atelier" , in Santinela Claii . Intrucat accesul de sus ar fi fost prea complicat , am urcat prima ruta cap de coarda , la artificial , pentru instalarea corzilor fixe. In cea de-a doua etapa , in Peretele Urlatorilor ( separat de un valcel abrupt de Satinela ), am purces la drum sprijinit tot de Ciprian Aldea , pentru a instala primele corzi fixe. 

LOGISTICA : Pentru amenajarea celor 35 de rute din acesti pereti , am muncit singur 23 de zile in decursul intervalului oct.2021 - sept.2022 , in conditii climatice diverse : soare , ploaie , canicula , ger . Am folosit consumabile : in jur de 500 de ancore . Am instalat acces prin cablu de otel zincat plastifiat si lant , fixate in spituri , de zeci de metri . Am utilizat corzi fixe in cuantum de cca 300 m.   Costurile consumabilelor , fara sa pun la socoteala carburantul  munca,si materialele auxiliare  se ridica la peste  echivalentul  a 1000 de euro , bani platiti din buzunarul propriu . 

OBIECTIV : Accesul rapid din Busteni si confoguratia si expunerea sudica si uscata a acestor pereti recomanda zona pentru un antrenament consistent in escalada sport in conglomerat , ca treapta de plecare in pregatirea pentru altfel de asensiuni : catararea in teren de aventura in conglomerat , sau pur si simplu dezvoltarea abilitatilor in escalada sport pe acest tip special de roca . Accesul rapid din Busteni se preteaza pentru antrenamente in zilele mai scurte , specifice sezoanelor intermediare sau chiar sezonului rece . 

RECOMANDARI : A se utiliza o coarda de cel putin dublul traseului in lucru, cu nod la capat . A se purta casca , pentru filator . A se avea la indemana un beta-stick si o periuta , fiind vorba de trasee noi. 

 Zona se subamparte in cei doi pereti mentionati , Santinela si Peretele , fiecare avand doua , respectiv 3 Sectoare distincte : 

   SANTINELA CLAII

       Sectorul Sud :

    Traseele din sectorul sudic nu au top intermediar, fiind necesara o coarda de minim 70 m, dar cel mai bine de 80 (cu nod la capat) . Baza peretelui fiind o brana mai inclinata , am montat si spituri pentru ancorarea filatorului .. Dificultatile din acest sector sunt  intre 6c /7b.


          1.    Copacul Vietii , 20m, top unic, P.

2.    Imbratisarea lui  Iuda , 35m, top unic, gr. 7+/8- (6c).

3.    Vitamina C , 38m, top unic , gr. 8 (7a).

4.    Corvus Corax , 40m, top unic, comun cu tr. nr.2, gr. 8+ (7b).

5.    Dopamina , 32m, top unic , gr. 8-/8 (7a).

6.    Endorfina , 30m, top unic ,  gr.8+ (7a+).

TOPO SUD:






    Sectorul Vest :

    Sectorul vestic contine trasee mai grele , cu top intermediar . Peretele vestic este compus din doua sectiuni, prima un perete de 18 m, apoi un prag - urmat de inca un perete de 25m. Acest sector contine si zone surplombante .  Sunt amenajate aici 5 trasee (care vor fi completate cu variante eventual), cu lungimi de 40-50m, topuri intermediare , cu dificultati mai mari decat in sectorul Sud.


7.     Caporal Securila, ordonati !  45m, 2 sectiuni .

8.    Vechea Garda , 45m, 2 sectiuni .

9.    Made in Romania , 43m, 2 sectiuni.

10.    Surprize pe prize , 40m, 2 sectiuni., prima este gr 8 (7a).

11. Urlet Impietrit , 40m, 2 sectiuni , prima este gr. 9- (7b+). 


TOPO VEST:



PERETELE URLATORII :  Curprinde 3 Setoare : 







           1.PARTER : 8 Rute de fata verticala si usor surplombanta . De la dreapta la stanga : 

1. Satamatron Incarnatus   , 35m, P.

2. Dom' Meschin   ,35m, P.

3. Periuta cu Burghiu  ,35m,P.

4. Mercenaris  Masticans   .35m, P.

5. Fiti Blestamati !  , 22m, P.

6. Mic si de Nimic   .28m,P

7. In Nomine Impostorvs    .24m, P.

8. Sculptorvs Nullus  . 20m,P.


2.ETAJUL 1 : 10 Rute de surplomba si fatza cu diferite inclinatii. De la stanga la dreapta: 

1. Zenit . 36m, 6c+.

2. Stereo Love , 20m, 7a.

3. Mono Power, 17m, P.

4. Conglomerratus Maximus, 25m, P.

5. Yammstein  ,17m, 9- (7b).

6. Scoala de Antitalente , 24m, P.

7. Praf in Ochi  6+ (6a+)-prima parte ,  23m.

8. Tabla de Sah , 24m, 9- (7b+).

9. Pacat Impotriva Departelui  . 22m, P

10. Capcana   , 15m, P.


3.Etajul 2: 6 Rute de fatza de diferite inclinatii . De la dreapta la stanga :

1. Muza si Calauza , 22m, 6c.

2. Cocallars from Rapell ,  20m, P.

3. Deschis la minte , 20m, P.

4. Forta ca o Torta , 18m, P.

5. Multi Piciul , 50m, 2 sectiuni , P.

6. Vocea Urlatorilor ,50m, 2 sectiuni ,P.


vineri, 10 iunie 2022

Un sfert de secol de amenajari de escalada sportiva .

 




         INCEPUTUL :

        Un sfert de secol de cand o parte considerabila din activitatea mea ca si catarator a constituit-o  dechiderea de trasee si zone noi de catarare libera , dar si mentenanta ,  prin reparatii si reamenajari,  a traseelor vechi de catarare .

        La jumatatea anilor 90’, revenit in sfera catararii dupa niste ani de rataciri , am constatat ca majoritatea tovarasilor de pe “vremuri” ori au fugit din tara , ori s-au lasat . Asadar , cunoscand prieteni noi , am pornit la un nou drum… Printre cataratorii remarcabili ai acelor ani prezenti in zona Brasovului se numara   Ghita Pop , Marc Daniel (clujeni), si Dan Borcea (Castoru’) , toti fiind modele de inspiratie ca si cataratori dar si amenajatori . Cum zona Brasovului avea doar cateva rute vechi pitonate si unele noi , pe spituri , insa putine la numar , mi-am pus problema exploatarii arealelor imense de stanca din zona pentru extinderea substantiala a zonelor de antrenament.   Fara multa pregatire , am plecat la drum cu o dalta de la Ghita Pop, si ceva logistica de la Castoru ‘. Primele cateva rute le-am amenajat la “tamponor”, adica fara ciocan rotopercutor (bormasina). Fiecare gaura forata necesita o munca de aprox 1000 lovituri de ciocan . Ulterior , prin 2003, am primit de la Florin Ularu o bormasina , prin programul Proclimbing (sustinut si de Frank Schobel si Leslie Fucsko).


FILOSOFIA MODERNA DE AMENAJARE :

    In faza initiala a amenajarilor, influentat si de spiritul vremii, in  anii 1998-2000, am considerat ca este mai important  sa existe rute grele, provocatoare, si este mai putin importanta etica unei amenajari “curate” – drept urmare am procedat la modificarea unor prize ale stancii, sau la crearea unor prize pe mici portiuni unde acestea lipseau , doar ca rutele respective sa ne fie accesibile, sa le putem catara . Aceste interventii s-au produs in aproximatix 11 trasee , 2 la Pietrele Lui Solomon , 8 In Aboland (postavar) , si unul pe Tampa . Chiar daca cuantumul acestor interventii este absolut minimal (11 trasee din peste 300 amenajate), ma bucur ca am inteles foarte repede sa renunt total la prizele artificiale pe stanca, ma raportez  fata de  aceasta practica ca fata de  o etapa a dezvoltarii Constiintei insasi .


         De atunci si pana in prezent , consider ca noi , cataratorii , ar trebui sa ne adaptam noului , ineditului si complexitatii algoritmului escaladei naturale prin ridicarea abilitatilor personale la nivelul dificultatii, si nu invers, prin coborarea si adaptarea stancii prin cioplire , nivelului nostru de moment . Este singura abordare acceptabila peste tot in lume in escalada moderna mondiala, si singura care tine cont de respectul pentru ceea ce a creat Natura . Prizele amenajate  sunt specifice peretilor artificiali de catarare in sala (panourilor).

          Consider ca amenajarea unui traseu de escalada este o arta , in care viziunea si talentul amenajatorului se suprapune maiestriei cu care Natura a daltuit dantela pe care noi , cataratorii, putem invata dansul, la inceput imperfect, al descifrarii si executiei algoritmului escaladei … escalada care , poate fi slefuita cu fiecare incercare, cu fiecare traseu reusit, la randul lui pregatitor pentru un altul, poate mai complex sau mai interesant . Traseele de catarare au fost dintotdeauna acolo …. Pe stanca . Dupa prima coarda pusa , dupa prima perie data si dupa primele miscari incercate, incepe sa se contureze ceva ce are sa devina o ruta noua . Orice ruta noua deschide o poarta uriasa , pentru simplul fapt ca este unica ; ca este un plus valoare in patrimoniul escaladei .


   Amenajarile de escalada sportiva trebuie sa furnizeze o  combinatie dintre expunere minima (reducerea riscului accidentarii) si angajament cat mai mare ( implicare , concentrare, calitate a esclaladei). Rutele de escalada sportiva trebuie sa fie amenajate in asa fel incat sa ofere catararea cu un effort minim al asigurarii si libertate maxima escaladei. Incidente ca accidentarea prin lovirea capului de coarda de pamant sau de contraforturi, de frecare a corzii prin zig-zag-uri sau topurile (regruparile) amenajate defectuos trebuie sa fie absente in economia escaladei .




TRASEE AMENAJATE . ZONE DESCHISE . LOGISTICA SI RESURSE .

   Am amenajat , pana in acest moment , 338 trasee noi de escalada sportiva , dezvoltand faleze mai vechi sau deschizand zone noi (Tamina – Piatra Mare , Aboland –Postavar , Santinela Claii –Bucegi , Galbenoasa –Piatra Craiului , etc ) , si am reparat /reamenajat inca aproximativ 100 de trasee prin montarea de topuri noi , sigure , sau inlocuirea de ancore vechi .

   Toate aceste actiuni prezentate au totalizat peste 500 de zile de eforturi mari , de munca in coarda , uneori pe ploaie sau viscol . Uneori fara mijloace auto , prin marsuri de ore cu rucasc foarte greu . De cele mai multe ori singur , cand prietenii erau indisponibili .

  Desi in aceste actiuni am beneficiat de ceva suport material –prin eforturi ale cataratorilor locali sau prin Programul Proclimbing , in mare parte actiunile mele au fost “sponsorizate “ din buzunarul propriu . In traseele amenajate am folosit in jur de 8000 de spituri , a caror contravaloare a fost de cel putin 6000 de euro , bani platiti din buzunar , prin eforturi mari . Valoarea muncii considerabile din acesti 25 de ani sau a carburantului consumat in aceste actiuni nu le pot cuantifica . Cea mai importanta este satisfactia ca am reusit sa las aceasta “mostenire “ catararii romanesti , de care sper sa beneficieze si sa se bucure cat mai multa lume .


    Prezentare schematica a traseelor nou amenajate pe zone :

M-tii POSTAVARU – 173 trasee .

       Aboland  – 137 trasee

       Solomon – 24 trasee

       Tampa – 12 trasee

 

 

M-tii PIATRA MARE – 76 trasee.

       Prapastia Ursului – 54 trasee.

       Tamina – 17 trasee.

       Valea Chiva – 5 trasee.

 

 

M-tii PIATRA CRAIULUI – 47 trasee.

       Prapastii Zarnesti – 17 trasee.

       Galbenoasa – 18 trasee.

       Magura – 10 trasee.

       Coltul Chiliilor – 4 trasee.

 

M-tii BUCEGI – 40 trasee.

       Belvedere – 6 trasee.

       Santinela Claii – 34 trasee.

 

TOTAL  - 338 Trasee noi . 

 

sâmbătă, 8 ianuarie 2022

Santinela Claii (Bucegi) - Zona nou deschisa de escalada sportiva .

        In turele mele in zona Jepilor , fie ca e vorba de Drumul Schiel , Braul lui Raducu sau Valea Comorilor am observat un sistem de pereti in zona joasa a Claii Mari , pe care am reusit sa-i vizitez in toamna anului trecut (2021). Dintre acesti pereti , un turn cu orientari sud si vest mi-a atras atentia, in special prin accesul scurt si usor din Busteni (45 min. de la masina ), roca de buna calitate si perspectiva amenajarii unor rute de escalada sportiva in conglomerat (de care este mare nevoie). Ca o paranteza , catararea rotpunkt in conglomerat difera mult de cea pe calcar . Desi aparent sunt prize multe , foarte putine sunt utile . Lucru care are un cuvant greu de spus in tehnicitatea abordarii si in anduranta . 

         Revenind in zona , alaturi de Cipi Aldea, care m-a sustinut  si la alte proiecte importante si ajutat la carat echipament si filat  si Silvia Murgescu, am transportat materiale  la perete , la finalul lui octombrie  si am reusit si amenajarea primelor doua rute , cele din dreapta fetzei sudice . In urmatoarele doua luni,  cu o munca sustinuta,  am amenajat in total 10 trasee totalizand 400m, 5 pe sectorul sudic ,
 5 pe sectorul vestic, cu  lungimi intre 30-50m.                                                                                                                               

Cu Cipri Aldea , la instalarea atelierelor :

In plin proces de amenajare:



      In unele zile , m-au insotit si Adi Cernea , Robert Rusen si sotii Draghici , si au si incercat dintre trasee . Pentru fiecare dintre aceste rute nou amenajate , a fost necesara o zi de munca , cu tot ce comporta ea . Materielele neconsumabile (cele in afara ancorelor si acumulatorilor ) m-au asteptat cuminti la baza peretelui , in saci de nailon . 

Perspectiva este magnifica :


    Sectorul Sud :

    Traseele din sectorul sudic nu au top intermediar, fiind necesara o coarda de minim 70 m, dar cel mai bine de 80 (cu nod la capat) . Baza peretelui fiind o brana mai inclinata , am montat si spituri pentru ancorarea filatorului . Un beta-stick nu strica , fiind vorba de trasee noi . Dificultatile din acest sector sunt estimate  intre 6b+/7b.

 

1.    Noul Iuda , 35m, top unic, gr. 7+/8- (6c).

2.    Vitamina C , 38m, top unic , gr. 8 (7a).

3.    Corvus Corax , 40m, top unic, comun cu tr. nr.2, gr. 8+ (7b).

4.    Dopamina , 32m, top unic , gr. 8-/8 (7a).

5.    Endorfina , 30m, top unic ,  gr.8+ (7a+).

TOPO SUD:




    Sectorul Vest :

    Sectorul vestic contine trasee mai grele , cu top intermediar . Peretele vestic este compus din doua sectiuni, prima un perete de 18 m, apoi un prag - urmat de inca un perete de 25m. Acest sector contine si zone surplombante .  Sunt amenajate aici 5 trasee (care vor fi completate cu variante eventual), cu lungimi de 40-50m, topuri intermediare , dificultati estimate intre 7a-8a+. 


6.     Caporalul Securila , 45m, 2 sectiuni .

7.    Vechea Garda , 45m, 2 sectiuni .

8.    Made in Romania , 43m, 2 sectiuni.

9.    Surprize pe prize , 40m, 2 sectiuni.

10.    Urlet Impietrit , 40m, 2 sectiuni . 

TOPO VEST:



        Mi-am dorit mult sa pot deschide o zona de catarare sport in conglomerat , intr-o zona linistita , uscata si accesibila . Sectorul sudic nu se infiltreaza dupa ploi . Zona este foarte atractiva in special in toate sezoanele , deci  si iarna , daca sunt conditii. 


        Intentionez sa extind amenajarile in peretele din dreapta turnului (santinelei), cel de dincolo de valcel , si in acest perete sa amenajez , in partea stanga , cateva trasee de trad , pe niste fisuri evidente (ramane de vazut calitatea stancii pentru asta ). 

        ACCES : Din Busteni se urca pe drumul forestier de Valea Jepilor , cel de pe langa telecabina . La intrarea in padure , se urca pe drumul Schiel (cel de Piatra Arsa), pana dupa Vinclu . La 50m de traversarea Vaii Comorile Claii , se urca pe versantul din dreapta intr-o serpentina scurta prin padure (nemarcat), apoi catre stanga 100m, pana la identificarea unei banci de gresie sub un perete (Banca Reginei). Imediat in stanga acestui punct , este un valcel pe care se urca inca 7 minute pana la perete (un turn de 60m, caracteristic). Exista si un acces mai direct , de la cca 12m de intrarea in firul vaii Comorile Claii catre dreapta pe versant urmand un hatas abia conturat (veche poteca) se ajunge direct la Banca Reginei .

      Cu finalizarea acestei etape de proiect de escalada , nutresc si speranta ca se vor bucura cat mai multi cataratori de experiente bune in aceste trasee date fiind particularitatea rocii si accesul rapid in zona .

RECOMANDARE : A se folosi o coarda de 70-80m , cu nod la capat, pentru evitarea posibilelor accidente la filat . O casca este binevenita pentru filator ; se pot disloca roci, desi traseele sunt curatate de pietre friabile grosiere. O perie pentru prize si un beta-stick sunt utile echipei .